Zprávy
Junior ve vozíčku Cougar nové generace

Vojta využívá hned několik kompenzačních pomůcek a invalidní vozík však patří k těm nejdůležitějším. A díky pomoci pravidelných i jednorázových donátorů je Vojtík nyní hrdým majitelem vozíčku Cougar! Cougar je praktický vozík pro použití v interiérech i exteriérech pro mladistvé a dospělé. Když už na vozíčku, tak na takovém, který je intuitivně funkční s technickými vychytávkami pro nejrůznější dobrodružství (a životní situace), je pohodlný a zajistí mladému majiteli co nejvíce bezpečí. A má dostatečné parametry pro Vojtův růst, neboť Vojtík v něm tráví většinu denního času ve škole, stacionáři, na výletech, v lázních, o prázdninách a při všech dobrodružstvích s kamarády i rodinou!

Právě kvůli růstu jsme museli obměnit vozový park dříve, neboť Vojtovi už nevyhovovaly parametry zad a dolních končetin. A to byla také překážka pro zdravotní pojišťovnu, která nechtěla umožnit čerpat příspěvek na vozíček před uplynutím 5letého nároku na novou kompenzační pomůcku. Odvoláním jsme sice dosáhli přehodnocení primárního zamítnutí, ale až po několika měsících, které přispěly ke zhoršení Vojtovy skoliózy a zhoršení nefyziologických vyhrbení.

Díky náklonu pasivního vozíku jde jednoduché napolohovat Vojtu podle činnosti a aktuální kondice (vyšší poloha je vhodná při terapiích, ve škole, při vyšší aktivitě; nižší poloha při krmení, procházce, únavě, po epileptickém záchvatu; nejnižší při spánku, ale osvědčila se i na vyšetření u lékaře), ale samozřejmě také podle terénu při jízdě. Vozíček je možné brzdit kvalitním brzdovým systémem, venku také velmi oceňujeme jeho plná kola. Cougar je také vybaven řadou technických vylepšení oproti vozíkům starší generace,  jako je např. samostředicí současný sklon sedáku s opěradlem zajišťující snadný náklon sedáku při uchování optimálního vyvážení. Vozík také vyhovuje požadavkům normy o přepravě osob v motorových vozidlech.

Při Vojtově rychlém růstu a hypotonickému svalstvu jsou velkými pomocníky peloty, které umožňují fyziologicky správný sed a důležitou oporu (hlavová opěrka, kolenní peloty, kyčelní kalhotky i fixační vesta). Jsme velmi rádi, že vozík kvalitně zabezpečí správnou polohu sezení a dostatečnou oporu držení těla, kterou jsme po zhoršení Vojtíkovy skoliózy na doporučení lékařů i fyzioterapeutů podpořili i vakuovou zádovou ortézou individuálně modelovanou pro Vojtovy potřeby.

Velmi děkujeme všem donátorům a organizacím, díky nimž jsme mohli uhradit nemalý doplatek invalidního vozíčku.

S velkou vděčností,
Jana&Vojta Schwarzovi

JS

Zanechat komentář

Jméno*
Email*
Website