Zprávy
Vojta cvičil letos již podruhé v Sanatoriích Klimkovice!

První polovinu prázdnin strávil čerstvě 10letý Vojta v Sanatoriích Klimkovice, a to poctivým cvičením těla i ducha ;-). V rámci intenzivní neurorehabilitačního programu REHA BASIC absolvoval každý den 2hodinové individuální cvičení určené pro děti s těžkým psychomotorickým postižením. Cvičení v sobě spojuje efekt synergické reflexní terapie, využití vzduchových dlah a multismyslové stimulace s cílem ovlivnění a využití maximálního potenciálu mozku. Výjimečnost této intenzivní neurorehabilitace podporují každodenní jodobromové koupele, které si Vojta s temperamentem sobě vlastním vysloveně užíval.

Díky technickým vymoženostem a profesionálnímu personálu mohl zakusit zážitky, kterých se mu bohužel přirozenou cestou nedostává – postavil se ve vertikalizačním stojanu, projížděl se na AKKA platformě a radoval se ze zážitkových ostrůvků, cválal na umělém koňském hřbetu, téměř tančil na 3D stimulátoru, nechal se unášet světly, relaxační hudbou, vůněmi, chutěmi a libými doteky ve tmavém snoezelenu (multisenzorické místnosti) a naopak byl velmi akční ve snoezelenu světlém, kdy rychle měnil díky nejrůznějším aplikacím místa, čas a prostředí svých toulek vesmírem J. Na hudebním lůžku zaslouženě relaxoval, stejně jako při oxyterapii a fototerapii. Masáže si užíval jako pravý švihák lázeňský J. S pejsky skotačil tak, že mu někdy ani nestačili…

Pravidelně absolvoval logopedii, aby si více uvědomoval svá mluvidla, naučil se zase o něco lépe přijímat tekutiny a jídlo a zkusil propojit oko-ruku-pusu. Také při ergoterapii Vojta pracoval na uvědomování si vlastního těla, úchopech a koordinovaných pohybech, na EEG Biofeedbacku zase se svou koncentrací a únavou.

Při chvílích odpočinku si Vojtík vychutnával společně se svými blízkými krásnou přírodu zalitou sluncem a nespočet radostných kulturních a gastronomických zážitků při výletech do blízkého i vzdálenějších okolí.

Vojtík absolvoval neurorehabilitační program REHA BASIC letos již podruhé, a to díky finanční pomoci obecně prospěšné společnosti Život dětem, humanitární společnosti Český červený kříž a akciové společnosti Anect. Všem třem partnerům projektu upřímně děkujeme a vážíme si jejich pomoci, bez níž by Vojta takto intenzivně rehabilitovat nemohl.

Jana Schwarzová,
maminka Vojty a zakladatelka spolku Vojtěška

JS