Zprávy
Výtěžek betlémské sbírky rozezvučí prostory speciální školy i srdce dětí s postižením

Tradiční dobročinná sbírka konaná o uplynulých Vánocích při příležitosti živého Betléma ve Střelicích přinese radost žákům Základní školy speciální při Zámečku ve Střelicích, kde se vzdělávají děti s různým stupněm mentálního nebo kombinovaného postižení.

Výtěžek sbírky, který byl předán spolku Vojtěška, činil 8.154,- Kč a po poradě se speciálními pedagožkami, které znají potřeby a přání svých žáků nejlépe, budou použity na pořízení těchto speciálních muzikoterapeutických pomůcek: sundrum, deštná hůl, hromový buben a relaxační CD.

Sundrum je krásný kreativní meditační nástroj s bohatě znějícími tóny a souzvuky. Na jeho kovovém těle je pečlivě vyřezáno a vyladěno několik „kláves“, které vydávají příjemné, bohatě rezonující zvuky. Může se na ně hrát jak paličkami, tak prsty, sólově nebo v komunikaci s jinými nástroji. Je vyráběn ručně na přání konkrétního klienta, má průměr 35 cm, obsahuje 10 tónů ve 3 oktávách a svým plným a barevným zvukem je ideální pro aktivní muzikoterapii i klidnou relaxaci. Dalším nástrojem, který se vyrábí pro děti ze Zámečku, je deštná hůl z příjemně rezonujícího kaktusového dřeva. S tímto nástrojem vykouzlí paní učitelka či děti samotné zvuky přelévajících se vln a šum moře, při němž mohou příjemně meditovat. Kolekci darovaných nástrojů doplňuje ručně malovaný hromový bubínek vytvářející podmanivý zvuk hromů, bouřky a deště.

Za spolek Vojtěška velmi děkuji paní Janě Vidlákové za to, že kromě nastudování krásného a působivého představení biblického příběhu znovu myslela i na dary pro děti, které nedostaly do vínku tolik zdraví, kolik by si zasloužily. Děkuji také za opakovanou důvěru ve spolek Vojtěška i za to, že nám takto konkrétně umožňujete pomáhat dál. Připojuji také poděkování kolektivu pedagogů a žáků ZŠ speciální Ibsenka, odloučeného pracoviště ve Střelicích, kteří mají z hudebního daru velkou radost.

S přáním všeho dobrého nejen v roce 2016
Jana Schwarzová

Živý Betlém ve fotografiích je možné shlédnout zde.

JS

Zanechat komentář

Jméno*
Email*
Website