Vojta v médiích
Latinskoamerické tance pomohly Vojtěšce

Spojení taneční hudby, příjemného prostředí kavárny Savoy v Brně a mnoha dobrých lidí pohromadě, to jsou ideální podmínky pro úspěšnou benefici.
Vojtěška je nezisková organizace, která vznikla před 4 lety s cílem podporovat děti a mládež s tělesným, smyslovým a/nebo duševním postižením. Hlavní motivací k založení a fungování tohoto spolku, tehdy občanského sdružení, byl a je syn paní Jany Schwarzové Vojta, u kterého se bohužel pár týdnů po porodu ukázalo, že není tak zdravý, jak bychom si všichni přáli.

Právě proto proběhla i již zmíněná benefice, kde se sešly desítky lidí ochotných pomáhat Vojtovi i dalším dětem s různými poštiženími. Na programu byly lekce latinskoamerických tanců, tombola, jejíž výtěžek také putoval na konto Vojtěšky a pro dámy možnost vyzkoušet si zdarma líčení od profesionálek.

S maminkou Vojtíka jsme probrali několik otázek.

Jano, co přesně Vojtovi chybí?

Přesnou odpověď na tuto otázku neznáme, příčiny ani prognózy Vojtíkova kombinovaného postižení se přes stále probíhající výzkum na špičkových lékařských pracovištích v tuzemsku i zahraničí nepodařilo stanovit. Znalost konkrétní diagnózy ale není pro děťátko a jeho nejbližší to nejdůležitější. Mnohem přínosnější je každodenní všestranná stimulace smyslů, cvičení tělesná i duševní, nácvik činností, díky nimž může být samostatnější. Přítomní rodiče dětí se speciálními potřebami by se mnou z vlastních zkušeností jistě souhlasili, že to co zdravé dětí zvládají jaksi automaticky, to se naše děti učí měsíce až roky, často s nejasným výsledkem.

Jak konkrétně Vojtěška pomáhá?

Prostřednictvím spolku Vojtěška se snažím získávat zejména finanční prostředky pro zajištění kompenzačních pomůcek a rehabilitačních pobytů nehrazených ze zdravotního pojištění. Je zřejmé, že to, co bychom si pro naše hendikepované děti nejvíce přáli, si za peníze nekoupíme, ale můžeme jejich prostřednictvím zajistit Vojtíkovi a jiným dětem kvalitnější život.

Kromě Vojtíka tedy podporujete i další děti?

Musím přiznat, že máme velké štěstí na lidi kolem nás. Vojtíka pravidelně podporuje řada přátel, příbuzných, blízkých i vzdálenějších známých, lidí, kteří si uvědomují, že zdraví není samozřejmost. Daří se mi komunikovat i s právnickými osobami, které si dnes více než dříve uvědomují sociální odpovědnost. Vojtíka tak kromě milujících příbuzných a přátel v minulosti podpořili finanční instituce, stavební a dopravní společnosti, realitní specialisté, investiční společnosti, umělci, obchodníci, sportovci, majitelé kamenných i internetových obchůdků a jiní. Tuto solidaritu a finanční pomoc ani po letech nevnímám jako něco samozřejmého, vážíme si každého daru, ale o to více cítím potřebu zprostředkovávat pomoc dál. Kromě Vojtíka se spolku Vojtěška podařilo k dnešnímu datu podpořit již celkem 10 dětí a mladých dospělých a dvě organizace zabývající se vzděláváním dětí se speciálními potřebami a ranou péčí.

Další fotografie.

Zdroj: OkoloVas.cz

JS

Zanechat komentář

Jméno*
Email*
Website