Zprávy
Když je domov víc než „jen“ místo bez bariér

Vojta trpí vzácným celoživotním neléčitelným onemocněním, a proto bylo dlouhodobě velkou výzvou přizpůsobit jeho domov všem jeho potřebám a přinést více komfortu do náročné péče o něj jeho nejbližším. Ze srdce děkujeme desítkám donátorů za laskavou podporu, která společně s pomocí nadací a státu vyústila v intenzivní finanční pomoc, bez které by nemohla být celá bezbariérová rekonstrukce zrealizována. S nejistým očekáváním v časech, kdy všem změnil život covid, nás příznivci Vojty a Vojtěšky dokázali podpořit částkou 308.268,- Kč, která naprosto předčila naše tajná přání. Neuvěřitelná lidská podpora v nejisté době a výsledek zdařilého projektu i realizace, potěšila nejen juniora a jeho rodinu, ale také všechny, kteří se na péči o Vojtíka podílejí.

Vojtíkovo zázemí se po rekonstrukci nachází v klidnější části domu směrem do tiché zahrady. Zde má možnost klidnějšího spánku i úplného ztišení a zatemnění, které jej zklidňují po epileptickém záchvatu nebo při migrenózním zvracení. Vojtův pokoj je královstvím s na míru vyrobeným velkým vyvýšeným lůžkem pro klidný spánek, relaxaci a smyslové stimulace, uzpůsobeným podsvětleným stolem pro ergoterapii i další terapie a se spoustou důvodů k úsměvům, které mu přinášejí světelné podněty (světelný válec, optická vlákna), sluchové podněty (muzikoterapie, relaxační hudba i hudba rozlišných žánrů), hmatové stimulace i možnost sledování oblíbených pohádek a dětských videí na projekčním plátně.

Na Vojtův pokoj navazuje bezbariérová koupelna s praktickým bezprahovým sprchovým koutem, podjízdným umyvadlem, sklopným zrcadlem, bezbariérovým WC s vyhřívaným bidetovým sedátkem. Srdcem prostorné koupelny je hydromasážní vana s osvětlením, ve které si Vojta, zrozen ve znamení Raka, užívá koupel všemi smysly (slyší relaxační hudbu, cítí vůni z aromadifuzéru a přes kůži vnímá bylinkové soli).

V domě má Vojta i svou tělocvičnu, kam za ním pravidelně docházejí fyzioterapeutka a masérka a která je vyhrazena pro zdravotní cvičení. V zrcadlové tělocvičně mu dobře slouží i motomed a vertikalizační stojan. Protože nejen v tělocvičně tráví Vojtík hodně času na zemi, je v celém domě řešeno teplo podlahovým topením. Všechny společné prostory jsme přizpůsobili tomu, aby se v nich mohl Vojta pohybovat na vozíčku, v kuchyni máme uzpůsobený jídelní stůl i podjízdný dřez/umyvadlo v kuchyňské lince. Nezapomněli jsme na to důležité, co má Vojtík rád – na houpačku v obýváku i na terase. Pro pohodlný a bezpečný pohyb na vozíčku byly vybourány všechny nenosné příčky a původní dveře  byly vyměněny za širší a posuvné.  Spojení centrální části domu s vchodem a přístupem k autu pro cesty do stacionáře, školy, k lékařům i za kamarády je řešeno nájezdem s komfortním spádem pro cesty na 4 kolečkách nahoru i dolů.

Interiér je bezbariérově propojený s exteriérem díky dvěma zdvižně posuvným HS Portálům, které kromě ryze praktické funkce pro přejezd kompenzačních pomůcek přinášejí do domu velké množství světla a spojení se zahradou.

Bezbariérová mimoúrovňová terasa je částečně i zastřešená, podsvětlená a „obyvatelná“ ve všech ročních obdobích. Smyslová zahrada ožívá zákoutími se zvonkohrami, které má tak rád. Večerní tlumené osvětlení přináší klid a pohodu i ve chvílích, kdy se Vojtíkovi nedaří spát.

Ze srdce děkujeme všem, kteří nám při rekonstrukci domova jakkoliv pomohli.

S úctou a vděčností,
Jana a Vojta Schwarzovi

JS