Zprávy
Vojta už cvičí na motomedu každý den

Dříve Vojtík používal motomed, léčebný rehabilitační pohybový přístroj, intenzivně pouze v lázních, několikrát týdně pak ve škole či ve stacionáři. Dnes může trénovat i doma, a to díky podpoře desítek fyzických osob, společností a neziskových organizací.

Každý den tak Vojta procvičuje nohy i ruce za pomocí sofistikovaného přístroje, který citlivě reaguje na zapojení sebemenší síly cvičence-juniora a nechává jej protahovat svalstvo, reguluje křeče, sleduje symetrii, pracuje s optimální rychlostí i zátěží vhodnými pro Vojtu, který se svou výraznou svalovou hypotonií trénink tohoto typu pravidelně potřebuje. Pokud Vojtík přestane z nějakého důvodu aktivně spolupracovat, převezme motor motomedu iniciativu a dále provádí cyklický pohyb. I tento pasivní pohyb pro Vojtu má velký přínos ve formě podpory kardiovaskulárního, neurologického i ortopedického systému.

1-2×20 minut každodenního cvičení (dolních a poté i horních končetin) je pro Vojťulu velmi užitečnou volnočasovou aktivitou s výrazným zdravotním efektem a nácvikem síly, rychlosti a vytrvalosti.

S velkým dojetím a často zatajeným dechem jsme sledovali to, jak se během 15 měsíců podařilo díky přispění Vojtíkových pravidelných příznivců, jednorázových dárců, rodiny a přátel, místních firem s celorepublikovou, celoevropskou i celosvětovou působností a v neposlední řadě díky zapojení obecně prospěšných společností, spolku, humanitární organizace i nadačního fondu shromáždit všechny potřebné finance na smysluplnou rehabilitační pomůcku. A protože srdce dárců byla otevřená dokořán, podařilo se nám z darů kromě motomedu zakoupit i rehabilitační sedací jednotku Rehabiflexx s mobilní základnou, která je skvělým pomocníkem pro správné sezení nejen při cvičení na motomedu.

Ze srdce děkujeme a nepřestáváme být vděční…

Jana a Vojtík Schwarzovi

JS