Zprávy
Vojta prožil nádherné setkání s delfíny

Díky podpoře vstřícných donátorů absolvoval Vojtík v červnu 10 delfinoterapií v příjemném prostředí delfinária v turecké Antalyi v doprovodu profesionálního delfinoterapeuta, který s Vojtou komunikoval česky a zároveň se dokázal velmi rychle empaticky sblížit s juniorem s tak specifickými potřebami, jako je Vojta. Krásnější dárek ke svým 11. narozeninám si ani nemohl přát.

Setkání probíhala formou nejtěsnějšího kontaktu ve slané vodě, kdy Vojtík oblečený do neoprenu a opatřený vestou za dopomoci delfinoterapeuta se nejdříve jemně dotýkal delfína, poté jej i sám hladil. Brzy se spřátelili blíže, přes počáteční přidržování hřbetu, hlazení a objímání se dopracovali i k nejedné puse… V průběhu terapie se také často projížděl za dopomoci delfinoterapeuta s delfínem držením za ploutev. Přátelstvím mezi chlapcem Vojtou a delfínem Spherou vyvrcholilo při poslední terapii otočením Sphery na břicho, což prý odpovídá úplnému odevzdání. Každou další terapii si užíval více a více, „promlouval“ nejen se „svým“ delfínem Spherou ale i s delfíny Murphym a Míšou, s ostatními dětmi a rodiči, radostně cákal a rozdával úsměvy. Nakonec si delfína osedlal jako koníka. Nikdy se mu nechtělo z vody a po poslední terapii delfínům smutně mával.

Po dopoledních terapiích s delfíny a následným pobytem na alfa lehátku, ozvučeném lehátku s vibračním, tepelným a muzikoterapeutickým efektem, které má prohloubit pozitivní prožitek delfinoterapie, si užil odpoledne se svými blízkými u moře s velkými vlnami, u hotelového bazénu či v brouzdališti, na výletě ve městě či v úchvatné turecké přírodě. Vojťulu také doslova nadchla turecká vstřícnost a všudypřítomná pohoda. Jako zkušený labužník si vychutnával nečekané chuťové kombinace a ochotný personál rád vyhověl všem jeho dietním omezením a splnil i nevyslovená přání. Zamiloval si turečtinu, zvláště když se snoubila s pohlazením, hudbou a úsměvy lidí z celého světa. Přestože letěl letadlem poprvé, vše bravurně zvládl, vzlety i přistání jej přiváděly k bujarému veselí a péči asistentů na letišti si doslova užíval a přitom se nezapomněl tvářit jako zkušený světoběžník.

Delfinoterapie

Vojtík při delfinoterapii zažil kontakt s vodou, ve které přirozeně rehabilitoval, byl motivován k pohybu, ale zároveň relaxoval, těšil se z nových zážitků. Vojtík po terapiích více komunikuje, s úsměvem okouzluje svou „delfínštinou“ a o něco lépe spí. Vojtík i jeho blízcí si celý pobyt neskutečně užili a sní o tom, že by se za delfíny rádi podívali znovu. Vojtík s maminkou vědí, že bez dlouhodobé podpory dárců by Vojtík takové setkání s delfíny nikdy neprožil. Se sluncem nad hlavou a uprostřed delfíního zpěvu jsme opakovaně prožívali velkou vděčnost za to, jak skvělé lidi kolem sebe máme.

S přáním krásných letních dnů
Jana a Vojta Schwarzovi

JS