Zprávy
Vojta absolvoval hiporehabilitační tábor v Podmitrově

Ve dnech 21.-27.července 2013 Vojta absolvoval svůj v pořadí již čtvrtý tábor zaměřený na hipoterapii (rehabilitace na koních) a canisterapii (rehabilitace se psy), tentokrát v prostředí lesního penzionu Podmitrov. Díky podpoře mnoha lidí z občanského sdružení EPONA, které tábory pro děti s motorickým a mentálním handicapem pořádá, si Vojta užil intenzivní hipoterapii dvakrát denně a k tomu ještě i zážitkovou canisterapii jednou denně. Otec Vojtíka, který jej na táborech pravidelně doprovází a pomáhá mu spolu s terapeuty zvládat jízdu na Bublině nebo na Bártym, potvrzuje, že Vojta se i nadále zlepšuje a dokáže zvládnout i delší jízdu v sedě, a to za asistence terapeutů ze země a povinného hudebního doprovodu :-). Vedle terapií Vojta absolvoval v průběhu týdne také rukodělné práce, procházky, noční stezku odvahy a táborové hry zaměřené na rytířské cnosti.

Co o metodě hipoterapie píše Wikipedie:

Hipoterapie je léčebná metoda, která působí na klienta prostřednictvím pohybových impulzů, vznikajících při koňské chůzi. Přenosem těchto impulzů přes koňský hřbet na klienta, který na koni sedí či zaujímá jinou, jeho možnostem odpovídající polohu (vleže na břiše, s oporou o předloktí atd.), dochází k oslovení centrálního nervového systému – mozku. Ten musí nejen zpracovat vjemy o změnách, které nastávají při kontaktu s pohybujícím se koňským hřbetem, ale i vyslat adekvátní rozkazy k tomu, aby organizmus reagoval správně a v rámci rovnovážných reakcí. Díky tomu, že kůň má velice podobný pohybový stereotyp chůze jako člověk, nutíme tak centrální nervový systém pohybově znevýhodněného člověka zpracovávat a vysílat vjemy a příkazy, které by za normálních okolností vysílal při lidské chůzi. Je tak možno docílit pokroků právě v rehabilitaci pohybu u dětí i dospělých tam, kde je postižena koordinace, rovnováha a vývoj vzpřimování.

Jak se k metodě hipoterapie staví odborná zdravotnická obec:

viz přehledový článek v časopise Rehabilitace a fyzikální lékařství „Hipoterapie jako doplňková metoda fyzioterapie: rešerše dostupné literatury“ autorů Ťupová K, Krobot A. z Fakulty zdravotnických věd Univerzity Palackého v Olomouci a z Fakultní nemocnice Olomouc.

Přestože se jednalo o finančně nenáročný projekt občanského sdružení Vojtěška o.s., sluší se poděkovat všem dárcům a poznamenat, že i na první pohled skromné aktivity za sebou mohou nést mnoho úsilí a velmi dobré výsledky – v tomto případě byly navíc prováděné terapie de lege artis medicinae.

JS

Zanechat komentář

Jméno*
Email*
Website